- Smarthomefans
- Posts
- 🏡 Smarthome met AI: de toekomst?
🏡 Smarthome met AI: de toekomst?
Hey Smarthomefan,
Begin deze maand was ik in Parijs, waar Samsung de visie op de (smarthome-)toekomst gaf. Hierin kwam vaak ‘AI’ voor. Maar wat kan AI betekenen voor smarthome de komende jaren? En is het eigenlijk wel de juiste benaming? Dat en meer in deze SHF-nieuwsbrief.
🚲 Mijn nieuwe site: E-bikefans
De markt van elektrische fietsen groeit al jaren. Het is echter niet altijd overzichtelijk, dus dat is dan ook precies de reden dat ik E-bikefans ben begonnen. Veel, toegankelijke informatie over e-bikes, maar ook de praktische kant met allerlei handige tips voor gebruik en onderhoud.
Ik zou het leuk vinden als je een kijkje neemt op de site!
Definitie van AI
Tegenwoordig zie je overal AI. Elk bedrijf voegt wel een AI-functie toe. Waar jaren geleden alles ‘smart’ werd, wordt het nu AI. Maar voordat we naar smarthome gaan kijken, wil ik eerst de definitie van AI delen. Deze kort omschrijving komt van Oracle.
AI is een verzamelnaam geworden voor applicaties die complexe taken uitvoeren waarvoor voorheen menselijke input, was vereist, zoals bij de online communicatie met klanten of een potje schaken. De term wordt vaak door elkaar gebruikt met onderliggende gerelateerde termen, zoals machine learning (ML) en deep learning.
Smart of AI?
Maar zijn deze slimme functies binnen smarthome wel echt ‘AI’? Als we naar de definitie kijken wel, er worden (slimme) handelingen uitgevoerd zonder tussenkomst van een mens.
Maar noemde we dit een paar jaar geleden niet gewoon smart? Op dit moment wordt AI als hippe marketingterm gebruikt, maar er zijn wel degelijk handige toepassingen, wat de naam ook is.
Wat kun je allemaal met AI en smarthome?
Tijdens de presentatie van Samsung werden een paar voorbeelden gegeven hoe producten gebruik maken van ‘AI’. Hieronder een paar basic voorbeelden:
Wasmiddel besparen – In een slimme wasmachine wordt het gewicht van je was bepaald, het soort was en wordt vervolgens het wasprogramma geoptimaliseerd. Zo bespaar je wasmiddel, maar ook water en energie.
Opladen van apparaten - Als voorbeeld een robotstofzuiger. Deze gaat terug naar zijn laadstation en wordt dan standaard tot 60% opgeladen. Zo is hij gebruiksklaar, maar het 100% opladen gebeurt als de piekmomenten op het stroomnetwerk voorbij zijn. Dit kan eventueel ook op basis van variabele tarieven.
Verlichting aanpassen - Op basis van allerlei data, geluid, beweging, stroomprijs, geolocatie en andere factoren kan de verlichting ‘random’ aangepast worden. Dit is bijvoorbeeld handig bij een vakantiemodus. Op deze manier heb je een logisch, maar ook afwisselend schema. Er zijn al veel lampen die dit hebben, maar hier is vaak tijd de enige factor. Dit kan dus nog veel slimmer.
Samenvattend: slimme producten worden slimmer met minder tussenkomst van de mens. Dit merk je ook in je portemonnee, met bijvoorbeeld een lagere energierekening.
De toekomst
Er zullen steeds nieuwe, slimme apparaten uitkomen. Maar vooral de ‘slimme functies’, of AI, zullen echt het verschil gaan maken.
Ik weet dat veel fabrikanten hiermee bezig zijn, het bedenken en uitwerken van allerlei slimme software-functies om jouw smarthome slimmer te maken.
Hoe dat er precies uit gaat zien, weten we pas over een aantal jaren. Maar met de opkomst van AI en de hoeveelheid beschikbare data, gaan er hier interessante functies uit voort komen.
Hoe kijk jij naar Smarthome en AI? Deel het als reply op deze mail, of check het SHF-forum:-)
Tot de volgende keer,
Ruud van Smarthomefans